Pecanpajmed karamelliserat bacon

Pecanpajmed karamelliserat bacon

Ingredienser, 10 personer

Fyllning
  • 100 g bacon
  • 1 dl sirap
  • 1,5 dl farinsocker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 200 g pecannötter
Deg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 st äggulor
  • 100 g smör
  • 3 msk florsocker

Gör så här

Deg:

Sikta vetemjöl och florsocker i en skål. Smula ner 80 g smör och tillsätt äggulorna. Arbeta ihop ingredienserna till en deg och lägg i plastfolie. Låt degen vila i kylen i 20 minuter.

Stek baconskivorna tills de är spröda och krispiga. Låt baconet rinna av på hushållspapper och hacka sedan i mindre bitar.

Sätt ugnen på 175⁰C (160⁰C i varmluftsugn).

Kavla ut degen på en mjölad yta och lägg den i en pajform. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

Fyllning:

Värm sirap i kastrull, ta av innan den når kokpunkt och låt svalna. Smält smöret i en kastrull. Vispa samman smöret med farinsocker, tillsätt ägg (2 st) under kontinuerlig omrörning. Blanda i sirap och vaniljsocker.

Grovhacka pecannötterna och fördela i pajformen. Häll smeten över nötterna och toppa med bacon. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Titta till pajen ibland och se så att den blir fint gyllenbrun.

Låt pajen svalna innan servering.