Livsmedelssäkerhet - Tulip Food Company

Livsmedelssäkerhet forts

För att säkerställa att Tulip uppfyller uppsatta mål gällande livsmedelssäkerhet arbetar vi kontinuerligt med:

- att förbättra den hygieniska utformningen av produktionsanläggningar och lokaler
- att personalen har fokus och medvetenhet om livsmedelssäkerhet
- etablering av ett spårbarhetssystem som matchar målsättningen för trygg livsmedelsförsörjning
- att fokusera på hanteringen av allergener på ett korrekt sätt

Den grundläggande faktorn i arbetet med livsmedelssäkerhet är HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) som är en integrerad del av Tulips kvalitetsstyrningssystem. Genom regelbundna utvärderingar ser Tulip till att de tekniska, ekonomiska och mänskliga resurserna finns tillgängliga för att uppfylla denna målsättning.

I Danmark arbetar cirka 40 heltidsanställda vars uppgift är att säkerställa både kvalitet och livsmedelssäkerhet. Oavsett om det gäller enskilda fabriker eller huvudkontoret finns alltid vår kvalitetsavdelning till hands för att se till att Tulip lever upp till gällande lagstiftning och konsumenternas förväntningar.

När vi väljer råvaror arbetar vi endast med de bästa leverantörerna och använder den modernaste tekniken för att säkerställa att både råvaror och färdiga produkter uppfyller våra hårt ställda kvalitetskrav. Förutom regelbundna besök från myndigheter genomför Tullip mycket noggranna egenkontroller varje dag. Kontrollerna inkluderar hela processen, från det att vi tar emot råvarorna till de färdiga produkterna förpackas och transporteras till butiker över hela världen.

Kvalitetspolicy

Tulip har upprättat en kvalitespolicy för att ge både konsumenter och grossister tydlig information om hur vi arbetar med kvalitet och vad de kan förvänta sig av oss.

Med Tulips produkter får du en garanti för kvalitet, tillförlitlighet och livsmedelssäkerhet. Dessutom finns det en säkerhet i tydliga budskap om god och intressant mat – både idag och i morgon. Innovation står alltid i fokus för Tulip. Därför är det viktigt för oss att följa nya trender – avsett var i världen vi befinner oss.

Att förstå varudeklarationen

Vi på Tulip är stolta över våra produkter och vi berättar gärna om dem, Därför är det viktigt att du som konsument lätt kan förstå produktmärkningen och se exakt vilka ingredienser som finns i produkten.

Varudeklarationen bygger på den lagstiftning som finns inom detta område. Här nedan förklarar vi hur man läser varudeklarationen.

Hur ska ingredienserna anges?
Ingredienser ska alltid anges i fallande ordning. Det betyder att den ingrediensen som det finns mest av i produkten nämns först, sedan kommer resterande ingredienser i fallande ordning. Den ingrediens det finns minst av står därmed sist.

Ingredienser som ger en särskild smak
Det är också viktigt att namnet på en produkt och bilden på förpackningen ger konsumenten en korrekt bild av vad produkten innehåller. Detta innebär att innehållet av bestämda ingredienser som är en del av namnet eller syns på bilden ska anges i procent, om det påverkar konsumentens val. Det gäller exempelvis procent av sparris i en sparrissoppa, eller procent av köttbullar i en färdiglagad maträtt.

Tillsatsämnen

Vi arbetar ständigt för att minska användningen av tillsatser i våra produkter. Dock används tillsatser i en rad produkter för att kunna garantera livsmedelssäkerhet och/eller för att ge produkten en viss konsistens. Naturligtvis använder Tulip aldrig några tillsatser som inte är nödvändiga. Tillsatser används endast i de fall där det finns en funktion för den färdiga produkten. Tulip använder enbart tillsatser som noggrant har granskats och godkänts inom EU. Dessa tillsatser är noterade på en särskild lista, där det även går att läsa vilka tillsatser som kan användas i olika produkter och i vilken mängd de får tillsättas. I varudeklarationen ska tillsatsämnen skrivas per kategori, där funktion står först. Därefter kan man antingen skriva tillsatsens namn eller E-nummer. Exempelvis antioxidationsmedel (natriumaskorbat) eller antioxidationsmedel (E301).

Allergener

Många svenskar lider tyvärr av olika typer av matallergi. Tulip har därför upprättat en lista som visar vilka produkter som har tillsatta allergener och vilken typ av allergen produkten innehåller. Listan uppdateras två gånger per år. Är du allergiker uppmanas du ändå alltid att läsa varudeklarationen på förpackningen där Tulip upplyser om eventuellt tillsatta allergener.

Här hittar du listan 

Kökshygien

Tulips stora kvalitetsavdelning säkerställer att samtliga produkter är säkra och godkända att äta när de lämnar fabrikerna.

Som konsument ska du alltid kunna känna dig säker när du äter en köpt produkt. Men det finns ändå tre saker att tänka på för att undvika att bli sjuk när du äter mat.

  1. Förvara produkten på rätt sätt (enligt information på förpackningen)
  2. Tillaga/värm upp produkten ordentligt (enligt information på förpackningen)
  3. Undvik att sprida bakterier och virus från dig själv eller från råa livsmedel

Många fall av sjukdom orsakas av felaktig förvaring eller tillagning av produkt. Det är viktigt att kylskåpstemperaturen är inställd på max +5°C för att produkten ska förvaras bäst. Vid högre temperatur minskar produktens hållbarhet avsevärt. Upptining av frysta produkter bör inte ske i rumstemperatur, utan vid max +5°C, dvs. låt produkten tina i kylskåpet. Flera av Tulips produkter är färdiga att konsumeras utan uppvärmning, men vi tillverkar även produkter där det är nödvändigt att värma maten ordentligt (till en kärntemperatur på minst +75°C) innan den äts. Vi uppmanar därför alltid att läsa tillagningsanvisningen på förpackningen.

Kvalitetsavdelningen

Tulips kvalitetsavdelning följer alltid utvecklingen gällande livsmedelslagstiftning i hela världen och vi är alltid beredda att modifiera våra produkter om/när lagstiftningen ändras.

Det gäller alla frågor som rör produktens namn, ingredienser, sammansättning och märkning. Vill du veta mer om livsmedelslagstiftning kan du läsa mer på slv.se