Pizza bianco med bacon och potatis

Pizza bianco med baconpotatis och rosmarin

(0 st) Mitt betyg: 0

Pizza bianco med baconpotatis och rosmarin

  • 2 t 15 min
  • 4 personer

Ingredienser

PIZZADEG
  • 25 g jäst
  • 25 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
FYLLNING
  • 300 g potatis
  • 300 g baconskivor
  • Olivolja
  • Nymald peppar
  • Rosmarinkvistar
  • 2 dl crème fraiche
KÖKSREDSKAP
  • Kavel
Skriv ut recept

Pizza var ursprungligen en bit bröd med "lite på övervåningen" och inte mycket fyllning. Den ursprungliga italienska pizza kommer från Neapel och har en halvtjock botten. Det finns flera traditioner för pizzor. I Rom är pizzorna ganska tunna och krispiga, medan i norra Italien har pizzorna fått mer vikt och fyllning. Från USA kommer traditionen med pizzor som kallas "deep pan pizzas", där pizza görs i en form i stället för på en tallrik i ugnen.


Gör så här

PIZZADEG 

Smula jäst i en bunke och värm vattnet till 37 grader.
Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen är helt upplöst. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, oljan och rör om.

Vetemjölet tillsätts lite i omgångar - Degen är färdig när den släpper bunkens kant. 

Låt jäsa under handduk 30-60 min till dubbel storlek. 

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela i två och kavla ut på bakplåtspapper. 


FYLLNING

Tvätta och skär potatis i tunna skivor.
Skär baconskivorna i mindre bitar.
Pensla pizzadegen med crème fraiche. Sprid osten, potatisskivorna och baconskivorna över pizzan. Sprinkla med olivolja
Strö över rosmarinkvistar, salt och peppra.
Baka pizzan i ugnen tills brödet är gyllene och baconbitarna stekt (15-20 minuter).