Broccoligratäng med bacon
Ingredienser
- 125 g Tulip Bacon i skivor
- 1 msk smör till formen
- 1 gul lök
- 2 broccoli
- 4 ägg
- 2 dl mjölk, 3%
- 1 dl grädde
- 1 tsk torkad timjan
- 1 nypa chiliflakes
- 50 g ädelost
- 50 g cheddarost
- 1-2 msk finthackad persilja
- Salt och svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med smör.
- Skala och finhacka löken. Dela broccoli i mindre buketter.
- Skär baconet i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs tills det fått lite färg. Tillsätt hackad lök och fräs tills löken mjuknat.
- Koka under tiden broccoli i 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt broccoli i pannan. Vänd runt och ställ åt sidan.
- Knäck ner äggen i bunke och vispa samman med mjölk och grädde. Smaksätt med timjan, chili och lite salt och peppar. Dela ädelosten i mindre bitar och riv cheddarosten.
- Tillsätt hälften av den rivna osten i äggsmeten.
- Lägg grönsaker och bacon i formen och häll över äggstanningen. Toppa med smulad ädelost och resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
- Låt gratängen svalna något. Servera med en god sallad och ev bröd.