Tulip pizzaskoj

Pizzaskoj

Visste du att världens hittills största pizza lagades 18 januari 2023 och bestod av drygt 6 000 kilo deg? Eller att pizza Margherita är döpt efter en drottning? Här hittar du rolig, intressant och onödig fakta om pizza!

 

FINPIZZA VS FULPIZZA

"Finpizza" eller napolitansk pizza, är en traditionell italiensk pizza från Neapel som skiljer sig en del från de klassiska "svenska" pizzorna.

✔ Tunn botten

Napolitansk pizza är känd för sitt traditionella recept som ger en tunn botten och bubblig kant.

✔ Enkla toppingar

Klassisk napolitanska pizza har få och enkla toppingar. Vanligtvis en bas på tomatsås, mozzarella och toppas med färsk basilika och lite olivolja av god kvalité. Ytterliga toppingar kan vara någon italiensk skinka, burratta eller andra klassiska italienska smaker.

✔ Tillagning i vedeldad ugn

Napolitansk pizza tillagas traditionellt i en vedeldad ugn i mycket höga temperaturer, vilket resulterar i en snabb tillagning.

✔ Minimalistisk

En klassisk napolitansk pizza fokuserar på minimalism och att låta få ingredienser skina och ger en autentisk smakupplevelse.

"Fulpizzan", som för oss svenskar oftast klassas som den "vanliga" pizzan,  inkluderar klassiker som kebabpizza, Hawaiipizza, Capricciosa, pepparoni och liknande, ofta garnerade med sås och feferoni.

✔ Tjockare botten

Jämfört med den tunna och krispiga skorpan på en napolitansk pizza har "fulpizzan" vanligtvis en tjockare och mer mättande skorpa, med en mer brödliknande i konsistens.

✔ Brett utbud på toppingar

"Fulpizzan" har ett brett utbud av toppingar och variationer. Detta kan inkludera allt från lök, pepperoni och svamp till mer unika toppingar, så som ananas och banan, som är totalt förbjudet att lägga på en napolitansk pizza.

✔ Elektrisk ugn

"Fulpizzan" tillagas i olika ugnar, vissa gånger i en elektrisk ugn istället för en vedeldad ugn, vilket påverkar smak och konsistens.

✔ Extra allt

Det är vanligt att en "fulpizza" innehåller kebab, sallad, feferoni och kebabsås, och ibland kan den till och med ha pommes på, något som aldrig skulle förekomma på den napolitanska pizzan.

Visste du att...

…18 januari 2023 bakades världens hittills största pizza i Los Angeles. Pizzan godkändes av Guinness World Records som världens största pizza.
Pizzan bestod av:

6 193 kilo deg

2 244 kilo tomatsås

Mer än 3 991 kilo ost

Ca 630 500 st pepperoni

 

…I USA serveras pizza ofta som en del av skollunchen, och det finns även "Pizza Fridays" på många skolor runt om i landet.

 

…En guldpizza kan kosta så mycket som 180 000 amerikanska dollar. Enligt forskning från webbportalen Global Intergold är den hittills dyraste pizzan tillgänglig på en exklusiv italiensk restaurang i – ingen överraskning här – Dubai. Förutom guld innehåller pizzan vita tryfflar och belugakaviar marinerad i champagne, bland andra ädla ingredienser.
 

…Den vanligaste drycken att dricka till sin pizza är Coca-Cola zero enligt Foodoras pizzarapport.

…Pizzeria är Sveriges vanligaste restaurang - Det finns över 3 000 pizzerior i Sverige. I många mindre städer och byar finns det bara en restaurang, som många gånger är just en pizzeria.

…Ordet pizza har sina rötter minst 1 000 år tillbaka i tiden (997e.Kr.) och kommer från Latinets ord Pinsa, som är verbet för pinsare, vilket betyder "att platta ut".
 

…  Det sägs att vi äter en halv miljon pizza i bara Sverige VARJE DAG.
 

…Den moderna pizzan som vi känner till idag började få sin popularitet i USA under slutet av 1800-talet, främst tack vare italienska immigranter.
 

...Margherita-pizzan sägs ha skapats för drottning Margherita av Savojen. Pizzabagaren Raffaele Esposito gjorde den  och använde ingredienser i de italienska flaggans färger (rött, vitt och grönt) för att hedra henne.

…Pizza äts av människor över hela världen. Med dess mångsidighet och möjlighet till variation i ingredienser gör den till en favorit bland många.

Lär dig mer om pizzan!