Grönkålspaj med bacon - Recept - Tulip

Grönkålspaj med bacon

(4 st) Mitt betyg: 0

Grönkålspaj med bacon

  • 4 personer

Ingredienser

DEG
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk iskallt vatten
  • 1 msk smör (till formen)
FYLLNING
  • 2 paket Tulip Bacon i skivor, 125 g
  • 225 g grönkål
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven ost, t.ex. västerbotten eller prästost
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • Salt och svartpeppar
Skriv ut recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll ner mjölet i en bunke och skär smöret i mindre bitar. Tillsätt och blanda snabbt samman till en smulig deg. Häll ner vattnet och blanda snabbt samman till en smidig deg. Plasta och låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  3. Smörj en springform som mäter ca 24 cm i diameter med 1 msk smör. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills pajskalet fått lite färg.
  4. Strimla baconet och grovhacka grönkålen. Skala och skiva löken.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek baconet tills det fått lite färg. Blanda ner smör och stek löken tills den mjuknat. Tillsätt hackad grönkål och fräs i ytterligare några minuter tills kålen mjuknat. Krydda med lite salt och peppar.
  6. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt grädde och mjölk, vispa samman och krydda med lite salt och peppar.
  7. Fyll pajskalet med hälften av den rivna osten och kålblandningen. Häll över äggstanningen och toppa med resten av osten och hackade valnötter. Grädda i mitten
    av ugnen i ca 40 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.