Gör-det-själv Pulled Pork
- 4 personer
Ingredienser
- Karréstek från gris 1 st ev utan senor
- 25 g farinsocker
- 1-2 msk., 12 g senapspulver
- 20 g salt
- 2 msk., 15 g paprikakrydda
- 1 msk., 8 g svartpeppar
- 1 stor msk., 10 g spiskummin
- 1-2 msk. chili
- 1 msk. torkade flingor eller cayennepeber
- 2 dl steksky från Pulled Pork
- ½ dl äppelcidervinäger
- 1 dl din favoritketchup
- 1 msk. farinsocker
- 1 msk. rödlök tärnat
- 1 klyfta vitlök, riven
- citronskal från ½ eko citron
Gör så här
KRYDDOR & RUB
- Rosta kryddorna kort på en het stekpanna tills rök stiger ur pannan.
- Stekningen "väcker" kryddorna och ger en djupare smak.
- Låt kryddorna svalna och vänd ihop med övriga ingredienser.
- Gnid in och knåda rubben väl in i karrésteken, gärna med handskar. Vanligtvis används bog i traditionell pulled pork. Bog används också i vår egen Pulled Pork, men detta recept är baserat på karréstek, då det är ett bra alternativ och lättare att få tag på.
- Lägg nu karrésteken i en plastpåse och stäng med snöre eller klämma. Dra gärna en annan plastpåse över för att vara säker på att det inte går hål i påsen. Låt köttet marinera i kylskåp i 12-24 timmar.
PULLED PORK
- Ta ut köttet och lägg i en långpanna täckt med bakplåtspapper eller i en stekgryta.
- Tillaga i ugn vid 110 °C i 10-12 timmar. Använder du en stekpanna eller liknande rekommenderas att ösa med steksky efter ca. 4 timmar och igen efter 7 timmars stekning.
- Om du använder en gryta som inte slutar tätt, som en stekpanna eller tagine, så är det lämpligt att tillsätta 2 dl vatten till steken så att den inte torkar ut. För att vara säker på att köttet har nått rätt stektemperatur kan du sätta in en stektermometer i steken efter de 10 timmarna.
- Kärntemperaturen ska helst vara 92 grader.
- Låt Pulled Pork vila i ca. 15 minuter före servering.
PULLED PORK-SÅS
- Koka upp vinäger, farinsocker och ketchup med steksky.
- Ta kastrullen från värmen och vänd ner rödlök, vitlök och citronskal.
- "Riv" Pulled Pork med 2 gafflar och vänd med Pulled Pork Sauce för att ge ännu mer saft, krydda och djup till rätten.