Köttfärslimpa med bacon och gräddsås - Tulip

Köttfärslimpa med bacon och gräddsås

(2 st) Mitt betyg: 0

Köttfärslimpa med bacon och gräddsås

  • 4 personer

Ingredienser

Köttfärslimpa
  • 125 g Tulip Bacon i skivor
  • 600 g kötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 kvistar timjan
  • färsk persilja
Gräddsås
  • 0,5 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk salt
  • 900 g fast potatis
  • Rårörda lingon
  • Haricots verts
Skriv ut recept

Har du provat köttfärslimpa med bacon? En riktig klassiker bland husmansrätterna i Sverige, men med bacon som en extra liten twist. Prova vår köttfärslimpa med bacon en vardag mitt i veckan eller som en härlig söndagsmiddag med familjen.

Den klassiska köttfärslimpan kan ibland upplevas som lite torr och smaklös. Men genom att tillsätta bacon i din köttfärslimpa blir den lite lyxigare och dessutom extra saftig och smakrik. Kanske blir det här din nya paradrätt?

Tänk på att smörja din form innan du lägger i köttfärslimpan. Annars kan den bli svår att få ut efter at den tillagats. När köttfärslimpan är klar skär du upp den i några centimeter tjocka skivor och lägger upp på ett serveringsfat. Strö sedan över lite persilja för en extra fin presentation.

Servera gärna din köttfärslimpa med kokt potatis eller gör ett fluffigt mos om du är mer sugen på det. Glöm inte den goda gräddsåsen, de rårörda lingonen och haricots versten. Rårörda lingon och haricots verts ger en fräschör och syrlighet som passar perfekt till din rätt.

Är du ett stort fan av svensk husmanskost? Då borde du också prova att laga Falukorv i ugn och Baconlasagne!


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken fint. Skär baconet i små bitar. Blanda mjölk och ströbröd i skål och låt svälla 5 min. Hacka timjan fint. Blanda färsen med lök, bacon, ägg, mjölk och ströbröd, salt, peppar och timjan. Forma till en limpa och lägg i en smord, avlång kakform (cirka 1,5 liter). Grädda i mitten av ugnen ca 30 min
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Koka upp fond, vatten och grädde, låt sjuda ca 5 min. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och lägg i fonden. Lägg i gelé och soja, låt koka ytterliga. Smaka av och salta om det behövs.
  5. När köttfärslimpan är klar, häll över det på ett serveringsfat och snö lite färsk persilja ovanpå.
  6. Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 3 min.
    Servera köttfärslimpan med potatis, gräddsås, haricots verts och rårörda lingon.